Geluidsabsorptie met Coatacoustic

Geluid is niets anders dan zich via materie (waaronder lucht) verplaatsende drukgolven, opgewekt door mechanische trillingen.

Doordat deze drukgolven uiteindelijk via de lucht onze oren bereiken, worden zij als geluid waargenomen. Geluid vertegenwoordigt een bepaalde hoeveelheid energie. Absorptie van geluid berust op vermindering van deze energie. We moeten daarbij bedenken dat vrijwel alle geluid een samenstelsel is van verschillende toonhoogten (frequenties). Effectieve geluidabsorptie gebeurt dan ook over het hele toonhoogte gebied.

Helmholtzresonator

De werking van een Helmholtzresonator is gebaseerd op het in trilling brengen van een luchtvolume achter een ronde of vierkante opening. De grootte en diepte van de opening in combinatie met het volume achter de opening bepalen de werkzame frequentie. Een Coatacoustic plaat is in feite een schakeling van vele Helmholtzresonatoren, welke optimaal werken in de middenfrequenties.

Resonerende panelen

Lage tonen worden geabsorbeerd door middel van resonerende panelen. Het principe daarbij is dat een plaat mee gaat trillen en op die wijze geluidenergie omzet in warmte. De geluidenergie wordt minder.

Poreuze materialen

Poreuze materialen absorberen de hoge tonen. De werking berust op de wrijving die de geluidenergie in de poriën van het materiaal ondervindt. Van belang zijn de porositeit en de stromingsweerstand in het materiaal. Veel gangbare typen minerale wol zijn hiervoor zeer geschikt. Bij het monteren van een Coatacoustic plafond of voorzetwand wordt zonodig een laag minerale wol in het systeem verwerkt. Coatacoustic maakt optimaal gebruik van alle bovengenoemde principes en is dan ook geschikt voor het absorberen van een breed geluidsspectrum. Daardoor is Coatacoustic met name toepasbaar in ruimten waar een voor mensen aangenaam akoestisch klimaat wenselijk is.